Varför är en smart brandvarnare bättre än en traditionell?

Brandvarnare, eller rökdetektorer som de också kallas, i våra hem räddar årligen flertalet människors liv genom att varna vid brand. Att ha en brandvarnare i hemmet är en billig livförsäkring...

Brandvarnare, eller rökdetektorer som de också kallas, i våra hem räddar årligen flertalet människors liv genom att varna vid brand. Att ha en brandvarnare i hemmet är en billig livförsäkring och numera också ett krav i våra bostäder. Idag finns det ett stort antal brandvarnare på marknaden och i väldigt skiftande prisklasser. Allt från under hundralappen upp till över tusenlappen. Varför är då skillnaden så stor när det gäller priset?

Smarta brandvarnare har flera funktioner

En traditionell brandvarnare monteras i taket och reagerar på brand i hemmet. Via den inbyggda sirenen tjuter denna när brand detekteras. Det finns traditionella modeller som kan seriekopplas vilket är bra i ett större hus, tjuter en så tjuter alla. Är du hemma kan du och andra i familjen sätta er i säkerhet och larma räddningstjänsten. Ett snabbt agerande kan rädda hemmet om brand utbryter och rör det sig om en mindre eldsvåda kan denna kanske släckas snabbt på egen hand.

Men, vad händer om brand uppstår och du inte är hemma? Det är här de smarta brandvarnarna har sina fördelar jämför med de traditionella. En smart brandvarnare installeras via en app vilket innebär att du direkt får notiser i din smartphone om brand utbryter i ditt hem. Du kan då direkt larma räddningstjänsten trots att du inte är hemma. Har du dessutom kombinerat med säkerhetskameror i hemmet kan du se var röken kommer från.

Med en smart brandvarnare kan du även se batteristatus och utföra funktionstester för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Du får notiser i din smartphone när det är dags att byta batterier och instruktioner om hur detta görs. Börjar brandvarnaren bli till åren kommen kan du få besked om detta också (vissa komponenter i en brandvarnare har en begränsad livslängd vilket innebär att de får en försämrad funktion om de är för gamla).

Precis som med traditionella brandvarnare kan de smarta brandvarnare också seriekopplas så att sirenerna i alla ljuder samtidigt vid detektering av eldsvåda. I princip alla brandvarnare har en fysisk knapp för att testa funktionaliteten i dessa men sitter de svåråtkomligt så är det skönt att kunna testa via appen. Ett bra tips är att minst en gång om året testa din brandvarnare och varför då inte på ”Brandvarnarens dag” som inträffar den 1 december?

Programmera in vad som ska hända vid brand

En del smarta brandvarnare kan även trigga olika scener eller automatiseringar vid eldsvåda, till exempel kan belysningen tändas och solskydden öppnas vilket underlättar för de som befinner sig i hemmet att hitta en väg ut. Vilka möjligheter som gäller för just din smarta brandvarnare bör du kunna hitta via tillverkarens hemsida.

En smart brandvarnare är en bra investering för dig och din familjs säkerhet. Har du redan börjat med det smarta hemmet är detta ett naturligt nästa steg efter smart belysning som de flesta startar med. Just säkerhet är något vi inte ska slarva med då den kan rädda liv.

Ta reda på mer
Kategorier
Disqus is inactive