Snabb åtkomst

Nyttan med automatiska solgardiner och vädersensorer

Att förbättra energieffektiviteten och komforten i ditt hem behöver inte vara komplicerat. I den här artikeln delar vi med oss ​​av tips för att göra ditt hem mer energieffektivt och smart.

Optimera inomhusklimatet

Energibesparing i hemmet kan göras på många sätt. Man kan säga att alla är på ett eller annat sätt upptagna av detta i större eller mindre utsträckning. Du hittar mycket information om detta på internet och i tidningar. Men när det kommer till temperaturen och komforten i hemmet och rollen av våra fönster och dörrar finns det fortfarande mycket att vinna. Fönster och dörrar är trots allt som 'hål' i fasaden där varm och kall luft potentiellt kan strömma in utifrån. Lösningen är ofta att täcka dessa med till exempel solavskärmning, så att inomhusklimatet förblir behagligt längre. När allt kommer omkring, på sommaren vill du hålla en behaglig temperatur, och på vintern dra nytta av solens värme för att värma ditt hus. Solskydd kan spela en stor roll i detta.

För att reglera detta väl använder vi alltmer externa och invändiga solskydd såsom rullgardiner, skärmar, rullgardiner, horisontella persienner och gardiner. De grundläggande egenskaperna hos ett solskydd är välkända när det gäller värme-, visuell- och ljudisolering. Det är dock så att extern solskydd isolerar bättre än exempelvis en typ av invändig solskydd. Materialet som solskyddet är gjort av, tyget eller lamellerna och till och med färgen på designen spelar en roll. Tekniskt sett har det skett många förändringar och förbättringar sedan de första solavskärmningssystemen kom ut på marknaden. Vårt råd är att besöka din lokala solskyddsmedelshandlare och få bra information.

Solavskärmning fungerar därför mycket bra för att förhindra att temperaturen i huset stiger. Men det fungerar såklart bara om vi drar ner solskyddet i tid en solig dag. Om vi ​​går hemifrån på morgonen och glömmer att stänga skärmar eller rullgardiner har solen fritt spelrum resten av dagen. Temperaturen kommer att stiga snabbt.

Genom att använda automation får du bättre kontroll över inomhusklimatet. En elmotor integrerad i solskyddet eller jalusiet och manövrering via en fjärrkontroll ger redan den ultimata känslan av lyx, speciellt när man har flera solskydd. Detta är dock främst en komfortfördel. Automatisering går verkligen ett steg längre.

Solsensor

Mer intressant blir det när man utökar installationen med en solsensor. Somfy solsensorer optimerar användningen av dina rullgardiner och solskydd genom att automatiskt reagera på solljus. När starkt solljus mäts sänker sensorerna rullgardinerna och solskyddet efter en programmerad intervalltid. När tröskelvärdena för solljus inte överskrids, till exempel under ihållande molntäcke eller skymning, höjer sensorerna solskyddet och rullgardinerna igen. Detta hjälper till att hålla den inre temperaturen konstant och spara energi.

Temperatursensor

En temperatursensor ser till att jalusier och solskydd fungerar oavsett om solen skiner eller inte. De mäter temperaturen i huset, till exempel i ett uterum eller på din altan. När vissa tröskelvärden överskrids skickar sensorerna en styrsignal till solskyddet så att skärmarna sänks i tid. Detta kommer att minska temperaturökningen i huset, så att luftkonditioneringen inte behöver slå in eller bara slår in långt senare.

Fördelen med ett smart hemsystem

Ett centralt operativsystem som Somfy TaHoma kopplar ihop alla dina smarta enheter och gör driften enkel. Oavsett om du är hemma eller på språng kan du styra allt med ett tryck på din smartphone. Detta system erbjuder även integration med andra varumärken, vilket ökar flexibiliteten. Somfy-sensorerna är sömlöst integrerade i TaHoma-systemet, och du har alltid insyn i situationen med inomhusklimatet. Men det är verkligen inte allt...

Genom att kombinera olika enheter i scenarier blir ditt liv ännu enklare. Somfy TaHoma kan kopplas till nästan 300 olika enheter från Somfy och partners som Sonos, Philips, Yale och från röstassistenter som Amazon Alexa, Google Assistant och Apple HomeKit. Detta ger dig det dagliga nöjet av ökad säkerhet, energieffektivitet och komfort genom röststyrning och smarta scenarier.

Med dessa tips kan du ytterligare förbättra energieffektiviteten och komforten i ditt hem. Använd de innovativa lösningarna från Somfy och upplev bekvämligheten och besparingarna som ett smart hem kan erbjuda.

Vill du veta mer? Ta en titt på sidan "Minska onödiga uppvärmningskostnader automatiskt" för att upptäcka hur den termiska komfortfunktionen i TaHoma-appen fungerar. Eller ännu bättre: få detaljerad information från din lokala Somfy-återförsäljare. Där får du direkt en förklaring och en demonstration.