Snabb åtkomst

Håll ditt hem svalare med smarta rulljalusier

Solen tittar fram allt oftare och med denna börjar också inomhustemperturen att öka. Visserligen är det skönt med värmen, speciellt för oss här i norr som har en längre vinter än många andra...

Solen tittar fram allt oftare och med denna börjar också inomhustemperturen att öka. Visserligen är det skönt med värmen, speciellt för oss här i norr som har en längre vinter än många andra länder i Europa. När solen är framme så innebär detta att det är tillfälle för många mysiga stunder tillsammans med familjen och vännerna. Det är som uppdukat för trevliga middagar, grillning, bad i poolen, tid att bättra på solbrännan och inte minst sällskapslekar i trädgården och sommarutflykter.

Det som dock inte alltid är lika skönt är att komma hem från jobbet eller stranden till ett hem där inomhustemperaturen ligger nära kokpunkten. Vi har alla råkat ut för detta och första åtgärden är att springa runt i bostaden och öppna alla fönster på vid gavel eller sätta igång luftkonditioneringen om sådan finns i hemmet.

Den olidliga värmen påverkar också våra husdjur och även växter som riskerar att torka ut om de exponeras för solljuset direkt. För att inte tala om möbler som när de utsätts för solens strålar riskerar att solblekas och därmed förkorta livslängden på dessa.

Motoriserade solskydd håller hemmet svalare

Som tur är finns det lösningar på detta och det stavas smarta solskydd. Med hjälp av motoriserade utvändiga solskydd och automatik så är det möjligt att få dessa att hålla ditt hem svalt under sommaren. Det finns en rad olika solskydd för hemmet som kan automatiseras för att hålla solen strålar utanför:

  • Rulljalusier
  • Terrassmarkiser
  • Vertikalmarkiser
  • Fönstermarkiser

Det går även att använda sig av såväl rullgardiner som gardiner, persienner och plisségardiner men det är alltid bättre att försöka blockera solens strålar från utsidan eftersom värmen då inte tar sig in i hemmet. Faktum är att upp till 50 procent av värmen kan blockeras med hjälp av utvändiga solskydd som exempelvis rulljalusier.

Just rulljalusier är vanligt förekommande ute i Europa där de aktivt används för att hålla hemmen svalare. Rulljalusier stänger helt enkelt igen öppningar som dörrar och även dörrar till hemmen vilket också fungerar som en förebyggande åtgärd mot inbrott. Elektriska rulljalusier med automatik sköter sig själva under dagarna och du kan då ha tankarna på annat och sedan uppleva en skönare inomhuskomfort på dagarna efter jobbet eller besöket på stranden.

Givetvis är det många olika faktorer som kan spela in när det gäller mängden värme som kan stoppas. Det kan påverkas av typen av fönster, enkelglas, tvåglas eller treglas men också om det finns reflekterande skikt på dessa. Även husets läge och storleken på fönsterna samt byggnadsmaterial kan spela roll när det gäller uppvärmningen.

Använd scenen ”Termisk komfort” i TaHoma

För att undvika situationen som beskrivs ovan med ett alltför uppvärmt hem mitt i sommaren så kan funktionen ”Termisk komfort” i TaHoma-appen användas. Detta är en förinstallerad scen som ser till att solskydden aktiveras automatiskt när solen gassar som värst och därmed hindrar strålarna från att ta sig in i hemmet. Det som behövs är en TaHoma switch samt en solsensor, Sunis WireFree II io och sen är du redan att köra igång efter ett par enkla inställningar i TaHoma-appen.

När solen tittar fram kommer dina solskydd att köras ner eller fällas ut vilket håller hemmet svalt. Går solen i moln eller om det blir sämre väder så körs solskydden upp eller in igen. Genast blir din vardag betydligt enklare och på sikt kan detta också bidra till sänkta energikostnader. I och med att hemmet är svalt vid hemkomst så behöver du inte sätta igång luftkonditioneringen vilket innebär en sparad slant.

Vad blir ditt nästa steg?

Ta reda på mer
Kategorier
Disqus is inactive